Vakit Gazete Matbaa
235
Versailles antlaşması genelsavaş sonu Avrupasına yep yeni bir kurum ve düzen verdi. "Saar" bu anlaşmanın 15 yıl sonunda. ülke paylaşması bakımından. son görülecek işi idi."Saar" işi bir Alman savaşı, bir Fransız-Alman meselesi, nihayet Avrupa politikasının bir tecrübesi oldu. Saar meselesi 15 yıl Avrupa'nın iki büyük ulusunun, iki büyük devletinin çekiştiği bir varlık olarak yaşadı. Nihayet ortadan kalktı. "Saar" sadece bir sınır kavgası ve ökonomik çekişme değildi. Burada iki ulusal menfaat, iki siyasa, iki kültür yıllarca karşı karşıya ve göz göze durmuştu. Bu yüzden Avrupa'yı işkillendirmiş ve düşündürmüştü. "Saar" işi Alman-Fransız anlaşmasının imkanını düşündüren bir ayrılık olmuştu.
"Saar" işi uluslar derneğinin işi idi. "Saar" uluslar derneği idaresinin 15 yıl denenmiş olduğu biricik havza idi. Uluslar Derneği b,u çekişmenin son günlerindeki keskinliğini de gidercekti. Ona bir hal çaresi bulmağa bakacaktı, 1935 yılı sonkanununda 84. üncü toplanışında bu "Saar" işi, yola gelen her iki tarafın yardımile düzeltiIebildi. Bu toplantıya Türkiye Cumhuriyetinin murahhası, Türkiye Dış-Işleri Bakanı, Bay Dr. T.R. Aras Başkanlık etti.
Türkiye ilk defa olarak Uluslar Derneğinin toplantısında Başkanlık yapmıştı.Uluslar Derneği Saar işini gören bir "Üçler Komitesi" ayırmıştı. Bu komiteye Saar'ı Uluslar Derneği namına Almanya'ya geri vermesini söyleyen Başkan Türkiye mürahhası idi. Alıtıdır.